
Foto: Jan Delden 1974
Fotografen Jan Deldens bild från långvården vann Årets bild 1974.
Läs mer på www.aretsbild.se
Foto: Jan Delden 1974
Fotografen Jan Deldens bild från långvården vann Årets bild 1974.
Läs mer på www.aretsbild.se
Sommaren 1968 ber den gotlandslokale socialdemokraten Georg Pettersson utbildningsminister och sommarfåröbon Olof Palme att tala till partivännerna på ön. Palme tackar direkt ja och med sig tar han statsrådet Krister Wickman. Från en mobil scen vid Kruttornet i Almedalens utkant 25 juli möter de gotlänningarna. De talar och svarar på frågor. Palmes manus är klottrat på baksidan av ett konsumkvitto och handlar bland annat om Vietnamkriget och de svartas revolt i USA.
Krister Wickman och Olof Palme. Foto: Hans Hemlin 1968
Annons ur Gotlands Tidningar 1968. Foto: Tommy Söderlund 2018
Något som vi ofta glömmer i historieskrivningen är dock att detta inte är första gången Palme talar i Almedalen. För tolv år innan vi räknar Almedalsveckans år noll, redan 1956, kör Visby SSU och Olof Palme, då sekreterare i statsrådsberedningen, ner en lastbil till Almedalen för att låta den agera scen. Där och då är Palmes allra första Almedalstal.
Hur många var egentligen på plats i Almedalen för att lyssna på Palme och Wickman 1968? Ja, rapporterna varierar…
Foto: Tommy Söderlund 2018
Foto: Tommy Söderlund 2018
Palme hann 1968 med att både inviga en konstutställning på Fårö under eftermiddagen och tala i Almedalen under kvällen. Palme hade sällskap i Almedalen av Georg Petterson och Krister Wickman. Petterson var första talare under kvällen och Palme kom in som tredje talare. Palme, Petterson och Wickman talade från en estradvagn som annars använts av orkestrar och som fraktats dit med hjälp av en lastbil. Högerpartiets Gösta Bohman talade tre veckor senare från platsen där den nuvarande Almedalsscenen står och blev då årets fjärde talare. Bohman talade från en tillfällig marknära scen som kom att inspirera den scen vi har idag.
Olof Palme. Foto: Jörgen Fagerström 1973
Ulla Sundin Wickman, Krister Wickman, Olof Palme. Foto: Jörgen Fagerström 1973
Olof Palme: Foto: Hans Hemlin 1983
Olof Palme. Foto: Hans Hemlin 1972.
Vänsterpartiet kommunisterna, sedermera Vänsterpartiet, håller sedan 1975 tal i Almedalen. Lars Werner förbereder sig inför sitt första framträdande i parken med ett dopp, något som blir en återkommande inslag under de totalt 17 Almedalsframträdanden som VPK-ledaren genomför under decennierna som följer.
Lars Werner. Foto: Hans Hemlin 1981
Lars Werner. Foto: Hans Hemlin 1981
1976 vidgas Almedalens politiska landskap. Det är valår och Olof Palme får inte bara sällskap av Lars Werner (vpk) utan även den andra sidan av den politiska skalan är på plats. Partiledarna Gösta Bohman (m) och Per Ahlmark (fp) ska också tala.
Ahlmark har inte bara med sig Ola Ullsten som förakt utan också gotlandsfödda skådespelaren och sångerskan Hjördis Petterson.
Folkpartiledaren Per Ahlmark och aktrisen Hjördis Petterson i Almedalsparken. Foto: Calle Brobäck/ Hemlins foto 1976
Folkpartisten Ola Ullsten. Foto: Jörgen Fagerström 1976
Lars Werner (vpk) i talarstolen i Almedalen. Reglerar mikrofonen gör Sverker Eriksson. Foto: Jörgen Fagerström 1976
Foto: Jörgen Fagerström 1976
1977 talar Olof Palme för första gången som oppositionsledare i Almedalen. I talet varnar han för pessimistiska strömningar och citerar författaren och journalisten Stig Dagerman ”I tider utan hopp finns det inget värre fängelse än framtiden”. Därför, menar han vidare, är det som Sverige behöver en kärv optimism.
Olof Palme Foto Calle Brobäck 1977
Olof Johansson. Foto: Hans Blomberg 1977