Den mest fantastiska veckan på året på Gotland är Almedalsveckan. Det finns nästan inget ämne som inte berörs och utan kostnad kan besökarna ta del av tusentals seminarier med specialister inom olika yrkesområden. Gratis kunskap för alla! Politiker, akademiker, affärs- och finansfolk, sjukvårdspersonal, företagare och arbetstagare av alla de slag kan mötas på ett okonventionellt och avspänt sätt som sporrar kreativitet och nytänkande. Jag gratulerar Almedalsveckans 50 år som gjort det möjligt att på plats, och numer även på distans, delta på denna mötesplats som hyllar demokratin. Jag gratulerar Visby och Gotland lokalt men jag gratulerar även övriga Sverige till Almedalsveckans utveckling!

Ingegärd E. Malmros

Grattis Almedalsveckan! Hoppas du får fortsätta åldras med värdighet! Tillsammans gör vi denna unika vecka, i demokrati och respekt! Låt oss fortsätta så!

Annamaria Bauer
Vänsterpartiet Gotland

Bland det bästa är att det finns så många intressanta, kloka, drivna att hamna i intressanta ”påspringningar” med i Almedalen. Linnea Claeson var i alla fall en av mina höjdpunkter 2017!

#dagenscoolaste #Almedalen #feminist #motrasism #superpower #bollenäralltidrund

Isabel Enström
Miljöpartiet

 

 

 

Parad där människor håller skyltar med texterna "Sällsynta diagnoser banar väg..." och "....för framtidens vård och omsorg"

Sällsynta diagnoser är inget ovanligt. Kunskapen om dem är däremot sällsynt.

Kunskapen om sällsynta diagnoser och dess konsekvenser behöver öka. Under Almedalsveckan ges möjlighet till kunskapsspridning. Anordnade av seminarier, tavelparader och teater i speakers corner har varit några av våra sällsynta nedslag i Almedalen. Planerade och oplanerade, spontana och värdefulla möten har gett inspiration. Nya möjligheter och samarbeten har generats i Almedalen.

 

Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser

 

 

Fullsatt seminarietält

Almedalsveckan är för mig en gryta av människor som alla är intresserade av att bygga samhälle och prata om demokratins förutsättningar. Visby bubblar av idéer och möten. Ett myller av vanligt folk, myndighetspersoner, föräldralediga, politiker, sjuksköterskor, kulturarbetare, ungdomsförbundare, kontorister, ”alla” är här! Inte riktigt alla, och jag önskar att ännu fler företag på Gotland såg denna fantastiska möjlighet Almedalsveckan är för att fortbilda medarbetare!

Eva Ahlin
Ordförande Almedalsveckans Huvudarrangörsgrupp
Centerpartiet

Tre personer, alla klädda i röda tröjor, framför Region Gotlands tält

Vi är flera som har jobbat på Region Gotlands träffpunkt på Donners plats i ganska många år nu (dock inte så länge som i 50 år, men ändå…). Vi har fått många spännande, ofta kluriga och någon gång emellanåt också överraskande frågor, här genom åren. Vi har fått träffa så många entusiastiska ”almedalsfans” vilket alltid gör oss stolta i vår roll som värd för veckan. Det kan bli intensivt emellanåt. Det är så många seminarier och så många som är här! Att Almedalsveckan ger och även kräver energi är uppenbart.

Välkomna till 50-årsjubileet! Vi ses på träffpunkten!

 

 

Ulrika Holm, kommunikationsdirektör

Region Gotland

 

De oplanerade, spontana, ovärderliga mötena är det som för mig kännetecknar Almedalsveckan och dess storhet. Personer som kanske inte annars skulle befinna sig på samma ställe, står plötsligt bakom varandra i en matkö eller springer ihop utanför en föreläsningssal. Att träffas i vimlet, byta ett par ord kan innebära att plötsligt är viktiga frågor besvarade. I fjol var ett av mina viktigaste möten när jag sprang på Anna Carlstedt, dåvarande nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. För Almedalsveckan är frågor inom detta område mycket viktiga att få svar på.

Mia Stuhre
Projektledare Almedalsveckan

Almedalsveckan – the ancester for democracy festivals with up to 500.000 participants The tradition of the democracy festivals can be traced back to 1968 when Olof Palme, Sweden’s minister of education at the time, held a speech standing in the back of a flatbed truck. Several hundred people gathered to listen. Most likely these people — including Palme — had no idea they had changed history, influencing the whole Nordic-Baltic region. 50 years later, democracy festivals are a vital part of the DNA of people living in the North. One-by-one all the nations in the Baltic-Nordic region have set up their own festivals, where each summer people can spend a few days, discussing how to improve their countries. Civil society activists, entrepreneurs, government officials, ministers and the general public sit together and talk about how to make their country a better place for everybody. The legacy of Palme is stronger than ever!

Democracy Festivals

 

Almedalsveckan är en underbar arena där politiken, media och näringslivet blandas i de bästa formerna. Det är inte för inte som Almedalsveckan inspirerar i flera länder världen över. Almedalen är en arena där du har chans att vara kreativ som aldrig förr. I och med att det är så stort kommunikationsbrus måste du verkligen göra något som sticker ut för att synas och höras. Jag älskar sådana utmaningar och att få spåna på kreativa kampanjer som dessutom är samhällsnyttiga, vilket de ofta är under Almedalsveckan.

Sandra Kastås
Orakel PR


Visa alla hyllningar ››
Skicka in din egen hyllning ››

Ett särskilt minne för mig var sommaren 2000. Det var den regnigaste av de 30 politikerveckor jag upplevt och själva Almedalen påminde starkt om en asiatisk risodling. Regnet stod som spön i backen vilket ledde till att den tappra skara som ändå kommit för att lyssna på talet helt enkelt kallades upp på den regnskyddade scenen. Min chef, HG Wessberg, och jag trängdes med övriga i ring kring huvudtalaren Thomas Östros, vilket gav en närhet och publikkontakt långt från senare års Almedalstal. Detta, tillsammans med hälsningsanförandet av den lokale s-företrädaren och dennes försvar av det politiska samtalet och dess betydelse, gjorde kvällen mycket minnesvärd. Och det oaktat det partipolitiska budskapet från huvudtalaren.

Var första gången med som journalist 1988 och sedan var jag med och arrangerade Industriförbundets första seminarium på onsdagen under politikerveckan (som den hette då) 1993. I programmet fick vårt arrangemang däremot inte vara med eftersom – som kommunen svarade; ”Naej Jonas, da gar inte. Det ar partiernes vecke”. Ganska kul om vi ser till hur det är i dag. Allt nog så var vi nog bland de första vid sidan om partierna som arrangerade seminarium. Och då var det inga problem att finna boende…

Jonas Cohen
Senior Advisor, Teknikföretagen


Visa alla hyllningar ››
Skicka in din egen hyllning ››